Werkwijze
Aanmelding
Uw huisarts verwijst u door naar de praktijk of u kunt zelf een afspraak maken (zonder verwijzing): telefonisch, via de email of middels het contactformulier op deze website. U wordt dezelfde dag nog gebeld voor het inplannen van een afspraak! Voor het eerste bezoek graag uw legitimatiebewijs en zorgverzekering pasje meenemen.
Intake/screening
Bij het eerste consult vind er een intake/screening plaats. Door gericht vragen te stellen proberen we u klacht zo goed mogelijk te inventariseren en te bepalen of manuele therapie de juiste behandelvorm is voor uw klachten.
Onderzoek
Na het intakegesprek vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Door middel van specifieke bewegingen (testen), worden de gewrichten, spieren en betrokken bindweefsel structuren onderzocht. Het onderzoek is gericht op de beweeglijkheid van het lichaam als geheel. De oorzaak van de klacht kan zich namelijk op een andere plek bevinden dan waar de klacht zich uit. Naast het lichamelijk onderzoek wordt u mogelijk gevraagd om een of meerdere vragenlijsten in te vullen. De bevindingen uit het onderzoek worden met u besproken. Blijkt manuele therapie de juiste oplossing voor uw klachten dan bespreken we samen een passend behandelplan, waaronder een inschatting van het aantal behandelingen.
Behandeling
Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. Hiervoor worden specifieke manuele technieken uitgevoerd. De specifieke manuele technieken bestaan o.a. uit passieve mobilisaties waarbij er een rustige beweging van de gewrichten plaatsvindt. Ook wordt er indien nodig gebruik gemaakt van manipulaties waarbij er vaak een hoorbare ‘klik’ te horen is, de inzet bestaat uit een korte, snelle gecontroleerde beweging. Deze behandelmethode is veilig, zeer effectief en het behandeleffect is direct merkbaar, in een afname van pijn en herstel van de bewegingsvrijheid. Daarnaast worden, indien nodig de spieren en bindweefsel structuren behandeld middels rekkingen en of massage technieken. Afhankelijk van uw klacht wordt indien nodig de kracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit van bijvoorbeeld de wervelkolom verder behandelt. Vaak moet u voor het verbeteren van uw klachten oefeningen doen. Deze worden in de behandeling met u doorgesproken. Naast het mobiliseren bestaat het behandelprogramma van de manueel therapeut verder uit het geven van instructies, training, begeleiding en inzicht geven in gezond en optimaal bewegen.