Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis en kunde opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten in het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten op te sporen en te behandelen.


Wat is orthopedische manuele therapie?

Er zijn in Nederland een aantal opleidingen voor manuele therapie. De Orthopedische Manuele Therapie is een internationaal erkende behandelvorm die zich kenmerkt door onderzoek en behandeling van de gewrichten van de wervelkolom en armen en benen. Het doel van orthopedische manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Bij alle uitgevoerd onderzoek en behandeltechnieken worden de handen (= manus in het latijn) gebruikt, orthopedisch staat voor het houding- en beweging apparaat, vandaar de naam orthopedische manuele therapie.Wanneer orthopedische manuele therapie?

De oorsprong van klachten aan het houdings- en bewegings apparaat kunnen heel divers zijn. Een trauma, verouderingsprocessen (slijtage), eerdere medische ingrepen, langdurige overbelasting. Maar ook ingesleten bewegingspatronen, leefstijl en stress kunnen van invloed zijn op het bewegend functioneren. Als gevolg hiervan kunt u pijnklachten hebben ontwikkeld of kunnen er aanpassingen zijn ontstaan in betrokken weefsels. Bijvoorbeeld beperking in de gewrichten, de zogenaamde bewegingsblokkades, verhoogde spanning in spieren, verminderde spierlengte of verminderde kracht en stabiliserend vermogen van de wervelkolom. Daarnaast kunnen bindweefselstructuren en zenuwmobiliteit zijn beïnvloedt. Maar ook algemene conditie en welbevinden kunnen zich aanpassen waardoor het bewegen niet meer zo vanzelfsprekend is.

Een behandeling van een orthopedisch manueel therapeut is er op gericht op om deze " stoornissen" in kaart te brengen en middels specifieke behandeltechnieken te beïnvloeden. Orthopedische manuele therapie blijkt voor veel uiteenlopende klachten een goede behandelmethode te zijn. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Het kan zijn dat u na een behandeling al afname van pijn of spanning ervaart, of een verbeterde houding of functie van het behandelde gewricht zodat u makkelijker kan bewegen. 


Wilt u meer weten over manuele therapie?

Via onderstaande link kunt u meer informatie vinden:  

https://www.defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/manueel-therapeut/


Of bekijk onderstaande informatie filmpjes: 

https://www.demanueeltherapeut.net/animatiemt/ 


 https://www.youtube.com/watch?v=oa2EQpbgKpc


Engelstalige website van de internationale federatie van orthopedische manuele therapie: http://www.ifompt.org